Medische claims

27 april 2020

Nood breekt wetten. Moet je dan wachten met een medicijn dat misschien helpt tegen corona? Frankrijk wil niet wachten en geeft toestemming om het middel te geven aan alle patiënten die aan de beademing liggen. Dat gebeurt op basis van een studie van een Franse viroloog die het middel gaf aan 26 patiënten. 75% knapte ervan op. Mooi, zou je zeggen. Toch is het goed om kritisch te blijven. Want met dit onderzoek kun je niet bewijzen dat patiënten zijn opgeknapt van de chloroquine of uit zichzelf beter zijn geworden.

Net als iedereen hoop ik dat we het coronavirus zo snel mogelijk onder controle krijgen, omdat het allerlei effecten heeft op het dagelijks leven van iedereen en mensen met kanker in het bijzonder. Maar ik heb geen zin om mij vast te houden aan veelbelovende medicijnen die later toch niet blijken te werken.

Om mediaverhalen over medicijnen, vaccins en tests op waarde te schatten moet je weten hoe medisch onderzoek werkt. In mijn boek lees je daar meer over, zodat je zelf kunt checken wat je ervan vindt. En natuurlijk ook lezen over oncologische behandelingen. Als je arts je bijvoorbeeld een andere behandeling voorstelt vanwege het coronavirus, kun je daar meer te weten over komen en er een goed gesprek over voeren.

Terug naar overzicht