IC

29 april 2020

Iemand die ik volg op Twitter kampt met longkanker. Net als ik wordt hij palliatief behandeld. Op een avond keek hij vlak voor het slapen gaan naar televisie en hoorde hij een intensivist iets zeggen over patiënten met uitgezaaide kanker. De arts zei dat deze patiënten misschien niet meer in aanmerking komen voor de IC. Daarop volgde een slechte nacht.

Ik had er ook een onheilspellend gevoel bij. In de reportage werd gesproken over een draaiboek. Ik besloot even afstand te nemen van de media en te kijken of ik het draaiboek kon vinden. Je kunt het downloaden op de site van de Nederlandse Vereniging van Intensivisten.

Uit het document wordt vrij precies aangegeven wanneer iemand wel of niet op de IC terechtkomt in verschillende fases. Uitgezaaide kanker zien we terug in fase 3, die gelukkig niet is ingegaan. De willekeur blijkt dus wel mee te vallen, er wordt wel degelijk nagedacht. Ook de criteria zijn vrij gedetailleerd opgeschreven. En ja, ook mensen met uitgezaaide kanker staan op dat lijstje. Maar alleen na overleg met de oncoloog. De ene patiënt met uitgezaaide kanker is de andere niet. Hoe erg het is, hangt onder meer af van leeftijd, fitheid, prognose. Met sommige uitgezaaide kankers kun je er best nog wat jaren bij krijgen. En dan kom je wellicht ook in deze tijd toch nog in aanmerking voor de IC.

Het kan voor je gemoedsrust goed zijn om te weten hoe het echt zit. Daarvoor moet je soms terug naar de oorspronkelijke bron. In mijn boek Dubbel verdriet is niet nodig - praktische gids voor mensen met kanker laat ik je zien hoe je die bronnen opspoort en hoe je het medische jargon voor jezelf kunt vertalen naar gewoon Nederlands.

Terug naar overzicht