Facetimen met de verzekeringsarts

27 april 2020

Een bezoek aan de UWV-verzekeringsarts voor een uitkering arbeidsongeschiktheid (WIA) is spannend. Dat gaat nu per videoverbinding. Dat is verre van een ideale situatie, vinden ook de verzekeringsartsen van de vakbond. Maar UWV houdt voet bij stuk.

Er zit dus niets anders op dan je heel goed voor te bereiden op zo'n gesprek. Overigens kan de verzekeringsarts je dossier ook afhandelen op basis van de medische formulieren van je bedrijfsarts en je behandelend arts die je bij je aanvraag moet indienen. Zo is het bij mij gegaan en ik heb dan ook geen verzekeringsarts gezien (mijn uitkering werd toegekend). Dat gebeurde tot voor kort niet heel vaak, maar nu misschien wat vaker. 

Ben je het niet eens met de beslissing van de verzekeringsarts? Dan is het goed om te weten dat je bezwaar kunt aantekenen tegen de beslissing van UWV. Daarin geef je aan waarom die beoordeling op afstand geen goed beeld geeft van jouw situatie.

Zorg dat er iemand bij dat videogesprek bij zit, en neem het gesprek op. Dat recht heb je. Je moet het alleen vooraf zeggen. Op deze manier kun je altijd controleren of het verslag van de verzekeringsarts overeenkomt met de inhoud van het gesprek. 

De verzekeringsarts wil onder meer graag weten wat je zoal doet op een dag. Denk aan opstaan, hobby's, huishoudelijke werkzaamheden, etc. Vertel over een gemiddelde dag, niet over wat je bijvoorbeeld gisteren hebt gedaan. En vertel hoe het echt met je gaat. Dus niet beter of slechter. 

Er komt heel wat kijken bij kanker en werk. In mijn boek lees je er alles over. Welke spelregels er zijn voor  bijvoorbeeld re-integratie en het aanvragen van WIA-uitkeringen en wat dit betekent voor je inkomen. 

Terug naar overzicht