Pillen op reis

11 juli 2020

Het is vakantietijd, en ook wij trekken erop uit naar ons geliefde Frankrijk. Naast paspoort, rijbewijs en geld staan de medicijnen met uitroepteken op de checklist. Ik neem dagelijks een doelgericht medicijn, en als ik het vergeet mee te nemen, ben ik 'gezien'.

Overzicht van geneesmiddelen

Maar er moet nog iets in de tas: een meertalig overzicht van geneesmiddelen (ook wel medicijnpaspoort genoemd). Handig voor als je je pillen in je handbagage meeneemt en de beveiliging er vragen over heeft, of als je een arts of apotheker moet bezoeken. Het geneesmiddelenoverzicht kun je opvragen bij je apotheek en kun je meteen meenemen. Het is in principe genoeg als je geneesmiddel geen opiaten bevat. Als je het zeker wilt weten, is het handig dit na te vragen bij de ambassade van het land waar je naar toe gaat. Veel mensen met kanker hebben soms ook sterke pijnstillers nodig, waarin opiaten zijn verwerkt. Dan heb je een Schengenverklaring of Engelstalige medische verklaring nodig. Let op dat je die tijdig aanvraagt!

Medische verklaringen voor opiaten

De wet maakt onderscheid tussen reizen met opiaten naar Schengenlanden en niet-Schengenlanden. Als je naar land binnen het Schengengebied reist, moet je bij het Centraal Administratiekantoor (CAK) een Schengenverklaring aanvragen. Je downloadt deze verklaring van de website van het CAK en je vult hem in met je huisarts. Daarna stuur je het document met stempel en handtekening van je arts naar het CAK (digitaal of per post). Binnen twee weken krijg je de goedgekeurde verklaring mee per mail of per post. Je kunt ook langsgaan bij het CAK. Hiervoor hoef je geen afspraak te maken.

De Schengenverklaring is 30 dagen geldig. Ben je langer weg? Dan heb je meerdere Schengenverklaringen nodig of een Engelstalige medische verklaring met Apostillestempel (langer dan 90 dagen).

Ga je naar een niet-Schengenland, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de ambassade van dat land of je je medicijn mag neemenen en welke documenten je nodig hebt, zoals een Engelstalige medische verklaring met Apostillestempel. Dit document kun je downloaden via de website van het CAK. Nadat je de verklaring hebt ingevuld en hebt laten ondertekenen door je huisarts, stuur je de verklaring per post op naar het CAK. Je kunt ook ter plekke een afspraak maken. Let op: daarna moet je naar een rechtbank in de buurt voor een zogenoemde 'Apostillestempel'.

Terug naar overzicht