Interview: Pal voor u

22 september 2020

Pal voor u is een jaarlijks magazine over palliatieve zorg. Het blad staat vol met interviews, praktische tips en achtergrondinformatie voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn. In dit jubileumnummer (10 jaar) vertellen mijn partner Marion en ik hoe we de afgelopen tijd hebben beleefd.

Als degene die ziek is, ken ik natuurlijk mijn eigen verhaal. Ook die van mijn partner, want we blijven gelukkig in gesprek. Tijdens het interview hoorde ik echter ook nieuwe dingen (compliment aan de interviewer). En toen dacht ik: het zijn echt twee heel verschillende werelden, die van patiënt en partner. Ik moest zelf even slikken bij de kop toen ik het blad opensloeg: 'Het voelde alsof we de doodstraf hadden gekregen.' Zo voelde het voor Marion toen onze gynaecoloog de diagnose had toegelicht. Drie dagen later konden we terecht bij de internist-oncoloog. Die schetste een beter beeld van de prognose. Tussen het bezoek aan de gynaecoloog en de oncoloog had drie dagen gezeten. Drie dagen waarin we dachten dat ik de kerst niet zou halen (september 2018).

Naast ons verhaal bevat de Pal voor u veel andere interviews, achtergrondverhalen en praktische tips. Zoals het dossier voeding en eten, thuis in gesprek over zingeving en levensvragen, wat complementaire zorg is en welke ondersteunende zorg je kunt krijgen . Bijvoorbeeld van de vrijwilligers palliatief-terminale zorg, diëtisten, muziek-, fysio- en ergotherapeut. Er zijn heel veel mogelijkheden die lang niet bij iedereen bekend zijn, dus het is zeker de moeite waard dit blad te lezen. Fijn is ook dat duidelijk wordt waar je de hulp kunt verkrijgen en hoe het zit met de bekostiging ervan. Het blad wordt verspreid door de Netwerken Palliatieve Zorg, waarin diverse organisaties rondom palliatieve zorg zijn georganiseerd. Je kunt het magazine ook los bestellen bij uitgeverij Zezz (4,95).

Terug naar overzicht