Aanbevolen: webinar AVL over kanker en corona

26 oktober 2020

Warm aanbevolen: het webinar van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis over kanker en corona, van 21 oktober jl. Net als in april, tijdens de eerste golf, geven artsen van het AVL uitleg over kanker tijdens de tweede coronagolf. De zorg staat onder druk en de besmettingen nemen toe. Wat betekent dit voor kankerpatiënten?

Het zijn barre tijden. Dagelijks worden we overspoeld met eng nieuws. Bomvolle ziekenhuizen die de reguliere zorg afschalen, zoals dat zo mooi ambtelijk klinkt. De spoedeisende hulp en oncologische behandelingen gaan door, maar wat betekent dit nu in de praktijk? Behandelingen worden uitgesteld, of er wordt overgeschakeld op een andere behandeling die het immuunsysteem minder aantast. Je krijgt eerst chemo en daarna een operatie, terwijl je normaal gesproken eerst een operatie krijgt en daarna de chemokuren. Is de kwaliteit van de behandeling dan wel goed? Het zijn vragen die mij en ik denk elke kankerpatiënt bezighouden. 

In dit webinar geven diverse artsen van het AVL heldere antwoorden. Daaruit blijkt dat uitstel, een verschillende volgorde in behandelingen en overschakelen op een andere behandeling mogelijk is zonder aan kwaliteit in te boeten. Er zijn aardig wat knoppen waaraan oncologen kunnen draaien. Ze vertellen er ook eerlijk bij dat je natuurlijk niet kunt blijven uitstellen, maar hun boodschap heeft mij wel wat 'lucht' gegeven. 

Terug naar overzicht