Zit je nog goed bij je zorgverzekeraar?

8 november 2020

Ik heb de polis voor 2021 alweer binnen. Zorgverzekeraars draaien zich warm en prijzen hun producten via radio, tv, internet. Want voor je het weet is het december en kun je overstappen. Iedereen kan een nieuwe basisverzekering afsluiten. Ook als je kanker hebt en veel zorg nodig hebt, en ook als je ongeneeslijk ziek bent. Zelfs aanvullende verzekeringen zijn vaak mogelijk. 

Zorgverzekeraars zijn verplicht om je te accepteren voor de basisverzekering. Ze mogen geen hogere of lagere premie vragen op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht en ziekte. Er mag alleen onderscheid worden gemaakt in type zorgverzekering: budget, natura, resititutie of combinatie. Alleen voor aanvullende verzekeringen kunnen zorgverzekeraars voorwaarden stellen. Je kunt dit checken door te kijken of er medische selectie wordt toegepast. Het is goed om elk jaar nog eens te kijken of je goed zit bij je zorgverzekeraar. Waar moet je op letten? Een paar tips.

Checklist

1. Controleer de polisvoorwaarden

Zorgverzekeraars passen die regelmatig aan. Je ontkomt niet aan de kleine lettertjes. Zo had een zorgverzekeraar bepaald dat mensen met een naturapolis slechts 60% vergoed kregen als ze naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gingen (dat is meestal 80%). Dit stond niet op de website, wel in de polisvoorwaarden.

2. Bespreek met je zorgverleners met welke zorgverzekeraar je het beste af bent

Wat er in je polis staat is een kant van het verhaal. De afspraken die zorgverzekeraars maken met zorgverleners is een ander verhaal. Praat eens met je arts, fysiotherapeut en andere zorgverleners wat hun ervaringen zijn met zorgverzekeraars.

3. Let op de onderhandelingen tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen

Deze onderhandelingen lopen lang door, soms in januari of februari van het nieuwe jaar. Kies je voor een naturapolis of een combinatiepolis? Controleer of je zorgverzekeraar de garantie geeft dat je in elk ziekenhuis terechtkunt en die zorg voor 100% wordt vergoed, ongeacht de onderhandelingen. Wil je niks te maken hebben met contracten? Kies dan een restitutiepolis.

4. Ga na hoe de zorgverzekeraar omgaat met zogenoemde omzetplafonds

Elk jaar maken zorgverzekeraars afspraken over de vergoeding van behandelingen. Is het geldpotje op, dan kun je te maken krijgen met een patiëntenstop. Ofwel: je komt er niet in. Een aantal zorgverzekeraars heeft een zogenoemde 'doorleverplicht' afgesproken. Dat betekent dat de zorgverlener zog levert zonder daarvoor te worden betaald. Kijk op de website van je zorgverzekeraar of er sprake is van doorleverplicht en welke voorwaarden daaraan zijn verbonden. Als je een restitutiepolis hebt, heb je meestal niets te maken met omzetplafonds, maar niet altijd.

5. Controleer de spelregels voor behandelingen in het buitenland

Geldt de dekking alleen in Europa of wereldwijd? Voor niet-spoedeisende hulp moet je altijd toestemming vragen als je voor vergoeding in aanmerking wilt komen. Je krijgt nooit meer vergoed dan 100% van het Nederlandse marktconforme tarief. Rekent het buitenlandse ziekenhuis hogere tarieven? Dan moet je bijbetalen. Vraag dus altijd een offerte aan. Als je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten met een buitenlands ziekenhuis, heb je geen toestemming nodig.

Behandelingen die normaal zijn in het buitenland, maar niet voorkomen in het Nederlandse basispakket, worden niet vergoed. Deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek (trials) wordt vergoed door het ziekenhuis of door de zorgverzekeraar.

6. Houd in je budget rekening met het verplichte eigen risico

Dit bedrag moet je zelf betalen (in 2021 is dat € 385,-).

Terug naar overzicht