Dure medicijnen worden soms niet verstrekt

14 december 2020

Uit een aantal onderzoeken is gebleken dat niet alle patiënten met bepaalde vormen van borst- en dikke darmkanker doelgerichte medicijnen krijgen, terwijl die wel zijn opgenomen in het basispakket. Dat kan mogelijk met geld te maken hebben. Ziekenhuizen krijgen een bepaald budget van de zorgverzekeraar (omzetplafond). Is dit geldpotje op, dan moeten ze de behandelingen en medicijnen zelf betalen, en doelgerichte medicijnen zijn duur.

Als je een zogenoemde resititutiepolis hebt, heb je meestel niets te maken met omzetplafonds en zou dit probleem er niet moeten zijn. Heb je een goedkopere verzekering, dan sluit je zorgverzekeraar een contract met je ziekenhuis en kan het omzetplafond nadeling uitpakken.

Als je kanker hebt, kan die soms op verschillende manieren worden behandeld met hetzelfde resultaat. Zo kon een kennis van mij kiezen uit bestraling of een operatie. Maar het kan ook zijn dat je met een bepaalde behandeling een beter resultaat krijgt, of een betere kwaliteit van leven. De onderzoekers concluderen dat een aantal doelgerichte medicijnen voor vormen van borstkanker en darmkanker in bepaalde ziekenhuizen niet altijd worden voorgeschreven. De precieze oorzaak daarvan moet nog worden onderzocht, maar kennis van de oncoloog en geld kunnen een rol spelen. Doelgerichte medicijnen zijn namelijk doorgaans duur, en als het omzetplafond is bereikt zijn ziekenhuizen verplicht deze medicijnen te vergoeden. En dat gebeurt dus niet altijd. 

Daarom is het belangrijk dat je weet welke behandelmogelijkheden er zijn en hoe je zorgverzekeraar en ziekenhuis omgaan met de bekostiging van medicijnen. 

Terug naar overzicht