8 jun 2020
Onlangs heb ik meegewerkt aan een podcast van Oncologie.nu, een website voor oncologen en oncologisch verpleegkundigen. Het ging over het zogenoemde 'zorgpad' ovariumcarcinoom. In deze documenten staat wat huisartsen, specialisten en andere zorgverlevers moeten doen om jou goed te behandelen.
Van de gesprekken met je huisarts en de doorverwijzing naar de specialist tot de gang van zaken rondom onderzoek en diagnose, behandeling, begeleiding en nazorg. De zorgpaden beschrijven wanneer er iets moet gebeuren en wie daarvoor verantwoordelijk is.
Voor eierstokkanker is het bijvoorbeeld belangrijk dat er wordt gecheckt of je een zogenoemde BRCA-mutatie hebt. Als die mutatie is aangetroffen in je tumorweefsel (staat in het pathologisch rapport van je patiëntendossier), dan moet een klinisch geneticus op een bepaald moment een erfelijkheidsonderzoek uitvoeren. En zo zijn er veel meer afspraken. Heeft de huisarts jou op tijd doorverwezen naar de juiste specialist? Heeft de specialist het met je gehad over mogelijkheden voor experimenteel onderzoek? Is er een hoofdbehandelaar? Heeft je arts gevraagd of je psychologische ondersteuning nodig hebt? Is er een diëtist die je kan helpen als je ondervoed bent en een fysiotherapeut om weer fit te worden?
Voor elke soort kanker is zo'n zorgpad opgesteld. Wil je weten of alle stappen op het juiste moment en door de juiste zorgverlener zijn genomen? Dan kun je dit ook zelf checken. De zorgpaden kun je gratis downloaden via de Stichting Integraal Kankercentrum. Deze praktische documenten verwijzen naar de medische richtlijnen, die meer over de medisch-inhoudelijke kant van je behandeling gaan (bijvoorbeeld een operatie, aantal en soort chemokuren/immuuntherapieën, bestralingen en andere behandelingen).
Als je nog een keuze wilt maken voor een ziekenhuis en een arts, dan zijn de zorgpaden misschien wat gedetailleerd. Dan zijn er andere methoden waarmee je je sneller kunt oriënteren. Denk aan informatie inwinnen bij je patiëntenvereniging en het aanvragen van een second opinion bij een ziekenhuis. Of rondkijken op vergelijkende sites, zoals KiesBeter en Ziekenhuischeck of websites van oncologische studiegroepen om te zien welke specialisten zich bezighouden met jouw vorm van kanker. In mijn boek lees je hier meer over en geef ik meer tips.