Over Carolien

Foto: Hester Doove

Mijn naam is Carolien Hovenier. September 2018 kreeg ik te horen dat ik ongeneeslijk ziek ben. Eierstokkanker, fase IV.  Vanaf die dag moest ik allerlei keuzes maken, die ik niet kon overzien. Ik vroeg meteen een second opinion aan in een Duitse kliniek, omdat ik gehoord had dat ze daar complementaire behandelingen gaven en ik alles uit de kast wilde halen om zo lang mogelijk te leven. Mijn online medisch dossier was al gevuld met onderzoeksresultaten en brieven aan de huisarts waar ik niets van begreep en voor enorme onrust zorgde. De huisarts kwam de volgende dag langs en gaf de tip om zoveel mogelijk te regelen, 'nu je nog goed bent'.

Toen de eerste paniek wat was gezakt, ben ik dingen gaan uitzoeken. Ik wilde weten hoe het nu zat, met de beste behandeling voor mijn kanker. Of ik bij de juiste arts zat. Hoe ik mijn medisch dossier kon doorgronden.

Alles staat of valt met betrouwbare en begrijpelijke informatie. Dat geldt ook voor andere zaken, zoals re-integratie of het aanvragen van een uitkering, uitzoeken van financiële consequenties, regelen van je testament en kiezen van een goede zorgverzekeraar. Ik heb het allemaal uitgezocht en ben daar soms dagen mee bezig geweest. Ik vond dat vaak vreselijk, want ik werd tijdens die lange uitzoek-sessies steeds geconfronteerd met mijn ziekte. Ik wilde gewoon snel weten waar ik aan toe was. Ik denk dat ik daar niet de enige in ben. Dat motiveerde mij om van mijn aantekeningen dit boekje te maken. Zodat jij wél snel weet hoe het zit.